Morgenbladet

Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN: 9788253042152
Status: I salg
Utgitt år: 2021
Innbinding: Heftet

Morgenbladet

En historie for seg

Morgenbladet var Norges første dagsavis. Mellom 1819 og 1836 var avisen også landets eneste. Gjennom skiftende politiske og kulturelle strømninger har Morgenbladet beholdt en særegen posisjon i det norske medielandskapet, også i vår egen tid. 

Fra å være radikalismens absolutte hovedorgan i 1840-årene utviklet avisen seg i løpet av det neste tiåret som markant konservativ. Lenge fortsatte Morgenbladet å være landets største politiske dagsavis. Gjennom flere kriser og dramatiske vendinger forble Morgenbladet en marginal, men tidvis svært aktiv motpol til venstresiden, helt frem til 1993, da den gikk over til å være en intellektuell ukeavis.

Med en egen kombinasjon av levende fortelling og lange kulturpolitiske linjer gir boken overraskende perspektiver på Morgenbladet – og verden sett fra Morgenbladet – med et blikk på norsk tradisjonell borgerlighet, kulturhistorie og post-konservatisme. Vi blir godt kjent med viljesterke enkeltpersoner – eiere, redaksjonsmiljøer, generasjoner av pressefolk, skribenter og offentlige personer i den første sammenhengende fremstillingen av Morgenbladets historie fra 1819 til begynnelsen av 2000-tallet.

Se opptak fra lanseringen her
Kulturredaktør i Morgenbladet, Ane Farsethås, i samtale med Erik Rudeng på Litteraturhuset i Oslo

OMTALE

terningkast_5 liten flat.jpg «Morgenbladets historie er et viktig stykke norsk historie … Med en til tider nesten overveldende detaljrikdom føyer Rudeng norsk politisk historie, kulturhistorie og pressehistorie sammen til et imponerende verk»
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Kjente så vel som glemte figurer fra idéhistorien samles i ‘Morgenbladet’, en fargesprakende pressehistorie som også er Norges historie — sett gjennom landets eldste dagsavis.»
Kåre Bulie, Klassekampen
Kåret til en av de beste bøkene fra 2021 i Klassekampen!

«Erik Rudeng har klart å skrive en avisstudie som også er en analyse av nyere norsk historie. Overblikket er imponerende og fremstillingen er i mange deler en fest å lese.»
Sigurd Allern, Morgenbladet

«Erik Rudeng har skrive ei spennande soge om ei avis som endra Noreg … Det er eit storverk ikkje berre i vekt og sidetal, dette, men også i skapinga av nye perspektiv med nye oppdagingar og ettertankar.»
Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Dag og Tid

«Suveren historieskriving om Morgenbladet … Det er ikke ofte at en forfatters kildenærhet, som her, er paret med en velformulert fortellerglede … med sin kombinasjon av avishistorie, politisk historie og intellektuell historie setter Rudeng en ny standard for avishistorikere.»
Rune Slagstad, Vårt Land

«Erik Rudeng har tatt på seg ansvaret å dokumentere Morgenbladets 200 år lange eksistens. Resultatet er et omfattende og fremragende bidrag til norsk pressehistorie.»
Geir Uthaug, Minerva

«Erik Rudeng har utført et kulturhistorisk kjempeløft med denne boka. Han demonstrerer et overblikk få kan gjøre ham etter, og har et gjennomgående idéhistorisk perspektiv som gir fortellingen nødvendig luft under vingene.»
Sindre Hovdenakk, Prosa

«Boken Morgenbladet – En historie for seg er gjennom Erik Rudengs imponerende kildetilfang og kunnskapsmengde forløst til et mesterlig skriftstykke…».
Ole Rikard Høisæther​, St. Hallvard 2/2022