Katja Kettu: Nattsvermer

Katja Kettu: Nattsvermer

Pris:
0.00
ISBN e-bok: 9788253039732
Utgitt år: 2017
Innbinding: ebok
Oversatt av: Turid Farbregd
Orginalens tittel: Yöperhonen

Nattsvermer

terningkast_5 liten flat.jpg "Vanvittig sterkt ... påminning i et sterkt språk om politisk makt og menneskelig ondskap som styrte de sovjetiske gulag-leirene rundt siste verdenskrig."

Vigdis Moe Skarstein, ADRESSEAVISA

 

 

Lappland i 1937: Den gravide ungjenta Irga flykter på ski over grensa for å hoppe av til Sovjetunionen. Men på den andre siden venter et annet liv enn hun hadde regnet med. Hun sendes som straffange til Gulag-leiren i Vorkuta, og på veien blir hun kjent med Elna, en jente fra marifolket. Sjelevennene Irga og Elna holder tett sammen gjennom nød og lidelse i årene som følger. Men begge har hemmeligheter å beskytte.

Russland i 2015: I den lille landsbyen Lavra i marifolkets autonome sovjetrepublikk Mari El ligger den finske etnologen Henrik død. Datteren Verna er reist for å finne ham, men kommer for seint. Nå forsøker hun å nøste opp i farens og sin egen fortid – men det er vanskelig på et sted der folk i lange tider er blitt skremt til taushet og alle har sine egne grunner til å holde sannheten skjult.

Nattsvermer er en stor fortelling om kjærlighet, makt og historiens gang, der liv og skjebner stadig krysser spor. På ny viser Katja Kettu sitt virtuose grep om språket og fortellingen, og gir oss et uforglemmelig innblikk i to av våre nabolands nære, men lite omtalte historie.

 

 

Omtaler

terningkast_5 liten flat.jpg "Den språklige oppfinnsomheten til forfatteren (og oversetteren) gjør det å lese Nattsvermer til en spesiell opplevelse. ... Katja Kettu skriver magisk – igjen"

Solgunn Solli, ALTAPOSTEN

Terningkast 5 «Med «Nattsvermer» har finske Katja Kettu, på norsk med god hjelp av oversetteren Turid Farbregd, skrevet en roman som mange, med fare for å drukne, burde la seg dykke ned i - og helt sikkert oppleve litterær åndenød av ...»

Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

 

"Katja Kettu låner trekk fra både spenningsromaner, den historiske romanen, og blandar dei saman i eit rått, sanseleg og direkte språk som også rommar sterke naturskildringar med innslag av mystikk og gammal folketru."

Oddmund Hagen, Dag og Tid

 

 "... en forførende leseopplevelse med sterk lukt og smak ... Gleden over det heftige språket er den store bonusen ved en roman som åpner opp for innsikt og innblikk i en nær, men likevel nesten ukjent del av nordisk historie. Det må også nevnes at Turid Farbregd har gjort en nydelig innsats med å føre denne romanen over til norsk språkdrakt."

Turid Larsen, Dagsavisen

 

Utenlandsk presse:

«I Nattsvermer kombinerer Kettu historiske og etnografiske detaljer med spenningselementer … engasjerende og magnetisk.»

Turun Sanomat

 

«Katja Kettu skriver en ildsprudlende prosa med sanselige naturreferanser, vill sensualitet og nervene utenpå klærne … Fremragende.»

Jyllands-Posten

 

«Katja Kettu ikke bare skriver, hun skaper språket med sine originale uttrykk.»

Seura

 

«Nattsvermer er en rå roman, slik som Jordmora ... Den er sjokkerende, til og med ubehagelig, men hvordan skulle man ellers kunne skrive om Gulag?»

Helsingin Sanomat

 

«Imponerende i sin evne til å skape begivenheter med språk. Språket er opphavlig som naturen selv, og Kettus evne til å si noe på en ny måte er oppsiktsvekkende … et fabelaktig eksempel på pennens magiske kraft.»

Kaleva

 

Norsk presse om Jordmora:

 

«Hun har en nesten uvirkelig kraft i språket. Katja Kettu er en vill, finsk naturbegavelse.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

 

"Eit fresande friskt stykke litteratur."

Odd W. Surén, Dag og Tid

 

"Nakent og rått om hva krig kan gjøre med mennesker og hva kjærlighet kan drive en til."

Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

 

"Egenrådig, sanselig, vulgær og poetisk og mettet med ord og uttrykk utenfor det automatiserte hverdagsspråket. (...) Den er sjokkerende og heslig, men også full av fortvilelse, ømhet og varme."

Anne Merete K. Prinos, Aftenposten

 

terningkast_6 liten flat.jpg «Jordmora er en viktig bok fordi den handler om en del av vår nære historie som alt for få kjenner til, skrevet i et språk så sterkt og så uvanlig at jeg kjenner lysta til å lære meg finsk ... sprelsk, grovt og av en annen verden.»

Solgunn Solli, Altaposten

 

Terningkast 5 «Katja Kettu skriver med en nerve og en originalitet som imponerer.»

Sten Inge Jørgensen, VG

Bla i boka

Forfatter(e):