Forside Sverker Johansson

Pris:
375.00
Førpris: 429.00
ISBN: 9788253043388
Status: I salg
Utgitt år: 2022
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Tor Tveite
Orginalens tittel: På vandring i språkens fotspår

På sporet av all verdens språk

Hvorfor finnes det så mange ulike språk, og er det et mønster i mangfoldet? Hvorfor snakkes det tusen språk på Ny-Guinea, men bare ett på Madagaskar? Hvor forskjellige kan språk egentlig være?

Dette er boka for alle som er nysgjerrige på mylderet av språk på kloden og hvilke mønster som befinner seg bak mylderet. Hvilke likheter og hvilke forskjeller er det mellom språkene i verden? Hvilke språk tales hvor og ikke minst hvorfor?

Med hovedvekt på de siste 10 000 årene tar boka leseren med på en vandring i språkenes historie og dermed også i menneskehetens. Sverker Johansson, fysikeren som gjorde lingvist av seg, viser ved hjelp av siste nytt innenfor språkforskning, men også ved hjelp av arkeologi og genetikk, både de godt opptrampede stiene til de store språkene og de nesten usynlige fotsporene til bittesmå språk som nesten ingen har hørt om.

Her får vi et hurtigkurs i både språktypologi og språkslektskap, og vi følger utvalgte språk fra deres opprinnelige hjemtrakter, ser hvordan de senere krysset en rekke nå forsvunne landbroer (for eksempel til Australia) og etter hvert ble fragmentert til dagens ikke gjensidig forståelige varianter.

Underveis får vi egne kapitler om fascinerende fenomener som for eksempel pidginspråk og kreolspråk, tegnspråk, kunstige språk og språkdød og gjenoppstandelse.


Omtale

«… anbefales på det varmeste til alle som er nysgjerrige på språklig mangfold over tid og rom.»
Svenska Dagbladet

«Både Johanssons entusiasme og ønsket om folkeopplysning bidrar til at På vandring i språkens fotspår blir en skikkelig lærerik leseopplevelse som den språkinteresserte leser kan komme tilbake til gang etter gang. TOTALKARAKTER: 5»
BTJ

«Vandringen blir likevel aldri tung, for Sverker Johansson skriver effektivt og lettfattelig - med hjelp av den aller ferskeste forskningen.»
Språktidningen