Rinnans rival

Pris:
429.00
ISBN: 9788253044774
Status: I salg
Utgitt år: 2024
Innbinding: Innbundet

Rinnans rival

Dobbeltagenten Karl Adding

Den ukjente historien om den halvt jødiske dobbeltagenten Karl Adding.

På 1920-tallet vokser Karl Ludvig Isaevitch opp i fattige kår i Trondheim. Sommeren 1940 skifter han navn til Karl Adding. Han driver sitt eget firma og er aktiv i motstandsbevegelsen sammen med flere barndomsvenner fra det venstreradikale miljøet.

Ingen av dem vet at han også jobber for Gestapo.

Karl Addings dobbeltspill førte til avsløringen av det kommunistiske hjemmefrontmiljøet i Trøndelag og opprullingen av den illegale pressen i Oslo under andre verdenskrig. Hvordan kunne en mann med jødisk opphav ende opp som Henry Rinnans fremste rival?

I jakten på svaret undersøker forfatter og dokumentarfilmskaper Marte Hallem en rekke arkiver, og hun intervjuer slektninger av Karl Adding og etterkommere av motstandsfolk. Underveis i arbeidet kommer hun i kontakt med barnebarnet hans, Fredrik Lie. For ham blir møtet begynnelsen på en dramatisk reise inn i en fortiet del av familiehistorien.

Marte Hallem står også bak en dokumentarfilm om Karl Adding som har kinopremiere 22. november 2024.

 

Omtale:

«Marte Hallems fortelling om Karl Addings høye spill som dobbeltagent og Henry Rinnans rival inn mot lokale nazimyndigheter, kommer trønderske krigsår tett inn på livet. ... Marte Hallem skriver grundig og får med god kjennskap frem et Trondheim mellom verdenskrigene ... Alt dette er verdifull historieformidling, og hun formidler godt. ... Hallem kommer tett på denne merkelige skjebnen, en jøde som unndrar seg egen identitet og som arbeider for de som vil utrydde ham. Det tjener også forfatteren til ære at hun, der dokumentasjonen ikke strekker til, ikke trekker konklusjoner.»
Fartein Horgar, Adresseavisen