Skumring 1941

Pris:
449.00
ISBN: 9788253044378
Status: I salg
Utgitt år: 2024
Sideantall: 471
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Erik Krogstad
Orginalens tittel: Skymning 41

Skumring 1941

Ny kritikerrost roman fra en av Finlands fremste forfattere!

Det er januar 1940, og vinterkrigen mellom Finland og Sovjetunionen har pågått i snart to måneder. Molly er på turné med teaterkompaniet sitt, mens kjæresten, journalisten Henry, er sendt ut i felten som krigskorrespondent. På slagmarken forstår han at ikke alt kan fortelles: Under en krig må sannheten ofres for nasjonens beste.

Så blir det fred, og Molly og Henry forsøker å finne tilbake til hverdagen i Helsingfors og glemme krigsopplevelsene som hjemsøker dem. Men snart er det 1941, og en ny krig står for døren.

Skumring 1941 er en storslått og medrivende roman om noen av de mørkeste årene i Finlands historie – og om hva krig gjør med mennesker, med livet og med kjærligheten.

Hør Kjell Westö fortelle om romanen i Åpen bok på NRK Radio

 

Omtale

Terningkast 6.png «Besettende krigs- og kjærlighetshistorie i ly av Sovjetunionens to brutale angrep på Finland på 1940-tallet. ... Westö har skrevet en intens antikrigsroman om hvordan kriger umenneskeliggjør og herjer med livene i det daglige og i kjærlighetsforhold.»
Stein Roll, Adresseavisen

Terningkast 5.png «Kjell Westö viser at han er en av Finlands store fortellere i sin siste roman om turbulent kjærlighet under andre verdenskrig. ... Grufulle skjebner, stormfulle følelser og pirrende detaljer gjør romanen til en lesefest av det gripende slaget. ... jeg kan ikke skjønne annet enn at Westö kommer til å nå mange lesere med denne gripende og tragiske kjærlighetshistorien.» 
Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Westö har gjort et nydelig research­arbeid. Erik Krogstads oversettelse er utmerket, og det finnes nok av kostelige scener her. Det syder og koker på innsiden av teater­truppen, og intrigene hoper seg opp i avis­redaksjonen. ... Det som er så gjennom­gående fint med Kjell Westö, er at han forteller en ordentlig historie – og at man lærer så mye underveis.» 
Knut Hoem, NRK

«Skumring 1941 er blitt skamrost av et nærmest samlet kritikerkorps, og på sitt beste skriver Westö så godt som bare tidligere lyrikere kan skrive. Oversetteren, Erik Krogstad (som i tillegg til å oversette Westö blant annet har bidratt til å gjøre Mikael Niemis bøker tilgjengelig på norsk), har også gjort sitt for å gjøre boka til en opplevelse for leseren.»
Jonas Bals, Klassekampen

«Kjell Westö gjer historiske hendingar rykande aktuelle. … Kjell Westö har med Skumring 1941 skrive ein realistisk, plausibel og sterk roman om stoda i Finland frå slutten av vinterkrigen og fram til byrjinga av framhaldskrigen.»
Odd Surén, Dag og Tid 

«Skumring 1941 er en antikrigsroman i tradisjonen etter Remarques Intet nytt fra vestfronten. Noen løsninger på hvordan krig skal unngås gir boka ikke. Men den får både på og mellom linjene tydeliggjort hvor meningsløs krig er – både krigen som foregår i det små på et mer mellommenneskelig plan og på et større samfunnsplan. Livet er for kort til å slå hverandre i hjel. Kjell Westõ forholder seg ikke likegyldig til dette, snarere tvert imot.»
Jan-Erik Østlie, FriFagbevelse

«Skumring 1941 er en av Kjell Westös beste romaner hittil, og spørsmålene den stiller er høyaktuelle akkurat nå.»
Svenska Dagbladet

«En forførende krigs- og kjærlighetsroman.»
Dagens Nyheter

«... berører så det svir i øynene.»
Expressen