Endelig forside Svart vann

Pris:
288.00
Førpris: 329.00
ISBN: 9788253040875
Status: Utsolgt
Utgitt år: 2019
Sideantall: 150
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Formo, Tone
Orginalens tittel: Black water

Svart vann

"Kommer jeg til dø?  – Sånn?” Dette er den dramatiske historien om den 26 år gamle Kelly Kelleher og hennes liv som passerer revy mens hun venter på drukningsdøden, fastklemt i en bil. Romanen kretser om hvordan Kelly havnet i denne bilen med en rik og mektig senator, om hennes naive forhold til menn som ikke vil henne vel, og om hennes vanskelige fortid. Minnebildene blandes med stadig flere hallusinasjoner ettersom det svarte vannet stiger i bilen og surstoffet forsvinner.

I dag vil nok nye lesere først og fremst assosiere boken med #metoo, men da Svart vann første gang kom ut i 1992, var det mange som forbandt den med Chappaquiddick-ulykken i 1969. Senator Edward Kennedy kjørte utfor og forlot bilen, mens passasjeren hans, en ung kvinne, ble etterlatt for å dø. Også i Svart vann er sjåføren en senator, men Oates har fokus på Kelly, som er selve inkarnasjonen av ung sårbarhet. En sårbarhet man ofte ser hos velutdannede og idealistiske unge kvinner som blir tiltrukket av eldre, innflytelsesrike menn. 

OMTALE

terningkast_5 liten flat.jpg "Intens roman om makt og begjær. [B]oka er veldig god lesning. Her er nydelige bilder og naturskildringer. Og Oates har [...] en spesiell evne til å skape atmosfære, en skarp politisk og historisk teft, et språk som både er tilgjengelig og rikt. I Svart vann er Oates analytisk, ironisk og øm på vegne av alle ungjenter som blendes av mektige menn og betaler svindyrt."
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

terningkast_5 liten flat.jpg "Svart vann regnes som en av Joyce Carol Oates´ beste romaner, og dette er en usedvanlig stram og velkomponert fortelling, som flyter sømløst frem og tilbake i tid. Den lettere distanserte og usentimentale fortellerstemmen skaper en fin balanse til dramatikken som utspiller seg i bilen. [...] Svart vann er en mørk og flertydig roman som handler om langt mer enn eldre menns begjær etter unge kvinner.
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

”… kan leses på en ettermiddag, men den fortsetter å hjemsøke oss.”
NEW YORK TIMES