Testamente

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253041414
Status: Utsolgt
Utgitt år: 2020
Sideantall: 496
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Aasprong, Monica
Orginalens tittel: Testamente

Testamente

Vinner av Sveriges Radio romanpris 2020

Den finsk-karelske storfamilien Toimi slår seg ned i Tornedalen rett etter andre verdenskrig. Familien Toimi består av mor Siri, far Pentti og deres 14 unger, hvorav tolv vokser opp. Da eldstedatteren Annie blir gravid, reiser hun motvillig hjem til gården. Hverken foreldrene eller søsknene er særlig glad for å se henne. Wähä zoomer så inn på hvert enkeltindivid i søskenflokken og forteller deres historie. Slik rulles fortellingen om en dysfunksjonell familie i 1980-årenes grenseland mellom Sverige og Finland opp. Omdreiningspunktet i romanen er den lunefulle faren Pentti, som alle følger med et vaktsomt blikk, og så er det denne store familiehemmeligheten som ingen av dem kan unnslippe. Er man ansvarlig for sin families synder? Kan man egentlig gjøre noe for å forandre historien? Kanskje man kan skrive den om? Dette er spørsmål som Nina Wähä stiller i sin nye roman Testamente, et familieepos av de sjeldne.

OMTALE

terningkast_5 liten flat.jpg «Spenstig familiekrønike. Underholdende og innholdsrikt familieepos, fullt av fortellerglede og finsk fjernsynsteater.»
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

terningkast_5 liten flat.jpg «Et av de nye stjerneskuddene i svensk litteratur er verd å feire. Folkelig historie i en hovedsakelig litterær innpakning. Denne romanen er noe for alle. Den kan bli manges favoritt, slik bl.a. John Irving og Nina Lykke og Mikael Niemi er blitt manges favoritt. Romanen går livet inn på klingen, forstørrer detaljer eller sider ved det og viser frem noe som, uansett hvor merkelig det er, oppleves autentisk. Frodig, og en troverdig balansering mellom nært og fjernt, godt og ondt.»
Vidar Kvalshaug, BOK365.no

«Denne frodige fortellingen om brann og mord og livsmestring i en tolvbarnsfamilie fester kloa fra første setning, og nagler leseren fast gjennom flere hundre sider… Oversetter Monica Aasprong har gjort en god jobb med oversettelsen av denne underholdende familiekrøniken, som anbefales også for norske lesere.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Endelig har Nina Wähäs «Testamente» blitt oversett til norsk. Det er en bok å se fram til og som jeg anbefaler dere som ennå ikke har lest den. Boken er en pageturner om en familietragedie i mørkeste Tornedalen…Språket er levende og overraskende. Tekstens energi letter opp historiens tragiske tema. Språket er bokens motor og livsnerve. Den er fylt med livskraft og håp. Trass i familiekrangel, alkoholmisbruk, mishandling og kommunikasjonsproblem fyller boken meg med varme og håp.»
Malin Jansson hos Åsnes folkebibliotek anbefaler bøker i SolungAvisa

 «Wähäs energi og overstrømmende fortellerglede har en særegen kraft.»
Göteborgs-Posten

 «En fengslende pageturner.»
Aftonbladet

 «Med Testamente gjør Nina Wähä mer enn å dra skjelettene ut av skapet og rasle med dem i dagslyset. Hun maler et mangefasettert portrett av en familie, en opprinnelse… Det er, langt inn i den tette, omfangsrike romanen, fengslende ned til minste detalj.»
Svenska Dagbladet

 «Testamente er en bred og underholdende roman med en nærmest grenseløs fortellerglede.»
Sydsvenskan

Forfatter(e):