Ventetiden

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253043722
Status: I salg
Utgitt år: 2023
Innbinding: Heftet
Oversatt av: Jarne Byhre
Orginalens tittel: 기다림

Ventetiden

Den koreanske tegneserieromanen Ventetiden er historien om Gwija, fortalt gjennom datteren Jina. 17 år gammel giftes Gwija bort til en mann hun ikke kjenner – familien frykter at de japanske okkupantene vil bortføre ugifte jenter. Etter Japans kapitulasjon får Korea sin selvstendighet, og paret starter en familie. Men freden uteblir, og det bryter ut krig mellom nord og sør. Den unge familien beslutter å flykte sørover, men underveis kommer Gwija og den lille datteren bort fra mannen og sønnen. Sytti år senere forsøker Jina å stå ved et løfte hun har gitt moren om å hjelpe henne med å finne igjen sønnen hun mistet.

Tegneserieskaperen Keum Suk Gendry-Kim vokste opp uvitende om familiens tyngende hemmelighet: At moren ble skilt fra søsteren da familien måtte flykte. Inspirert av morens historie – og historien til de over hundre tusen familiene som ble drevet fra hverandre da landet ble delt i to – bestemmer Gendry-Kim seg for å intervjue gjenlevende fra krigen. Intervjuene danner utgangspunktet for denne tegnede romanen.

Omtale

«Meir enn noko anna fortel Ventetiden om korleis krig kan dele eit folk, med uoverskodelege kosnader, over tid. Å lese om korleig atskilte familiar møtest fleire tiår seinare gjer sterkt inntrykk. For dei mange som aldri har fått det til, har det kasta skuggar over heile menneskeliv ... Med Ventetiden, som er omsett frå koreansk av Jarne Byhre, er eit forfattarskap som har fått fotfeste i den globale teikneserielitteraturen tilgjengeleg på norsk for første gong. Det er prisverdig at forlaget Pax gjer slike forteljingar tilgjengeleg for lesarar her til lands som truleg ikkje ville ha kome over dei på andre vis.»
Øyvind Vågnes, Klassekampen

«Keum Suk Gendry-Kims Ventetiden er allerede en klassiker ... Gendry-Kim leverer med Ventetiden et helstøpt verk hvor tematikk, fortellerstil og strek fungerer i full symbiose. Resultatet er interessant både på et mellommenneskelig og på et historisk plan. Verket kan fungere som en inngang til koreansk historie fra forrige århundre, men kan også leses som et intergenerasjonelt frama med fokus på det relasjonelle mellom mor og datter - mellom to generasjoner som har veldig ulike utgangspunkt i verden.»
Una Gjerde, Empirix. Les hele anmeldelsen her

«Det er ei rik, rørande og rystande forteljing, og for norske lesarar vil kanskje dette vere ei innføring i ein konflikt me ikkje høyrer så ofte om ... Boka kjennest viktig. Sjølv om ho fortel historia til ein familie er erfaringane universelle, og sjølv om ho tar utgangspunkt i koreakrigen fortel ho oss noko sentralt om kor øydeleggjande krig er ... Det er eit imponerande heilstøpt handverk.»
Asle Sætre, Serienett. Les hele anmeldelsen her

«... viser på hjerteskjærende vis hvordan en krig kaster skygger over flere generasjoner. En sterk utgivelse ...»
Øyvind Holen, Dagens Næringsliv

«Sterkt og hjerteskjærende … Gendry-Kim er en utmerket forteller og formidler.»
Kristian Hellesund, Sydvesten

«En hjerteskjærende koreansk krigshistorie. […] Ventetiden inneholder mange mirakler, ikke minst forfatterens penselstrøk, som er vakre og avskrekkende på samme tid. Men fremst blant miraklene er desidert det faktum at uten hennes egen mors utholdenhet og mot, ville ikke boken eksistert overhodet.»
The Guardian

«Dette familieportrettet avslører i hjerteskjærende detalj virkningen av kolonisering og politisk omveltning som skaper ringvirkninger over generasjoner.»
Publishers Weekly

«En bemerkelsesverdig empatisk tour-de-force laget rundt vitnesbyrd fra Gendry-Kims mor og andre koreanere som lengter etter å bli gjenforent med familien i Nord.»
Library Journal

 

Bla i boka: