Ventetiden

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253043722
Status: Forventes utgitt 24.2.2023
Utgitt år: 2023
Innbinding: Heftet
Oversatt av: Jarne Byhre
Orginalens tittel: 기다림

Ventetiden

Keum Suk Gendry-Kim var allerede voksen da moren avslørte familiens store hemmelighet: Hun kom bort fra søsteren sin under Koreakrigen. Over hundre tusen familier ble adskilt fra hverandre da landet ble delt i to. Ikke alle som flyktet fra volden i nord klarte å komme seg sørover. Morens historie inspirerte Gendry-Kim til å begynne å intervjue henne og andre koreanere som ble skilt fra familien sin under krigen. Det er disse intervjuene som danner grunnlaget for tegneserieromanen.

Ventetiden er den fiktive historien om Gwija, fortalt av datteren hennes Jina, som er romanforfatter. Da Gwija var 17 år gammel, giftet familien henne bort i all hast til en mann hun ikke kjente, etter å ha hørt at japanerne, som hadde lagt landet under seg, bortførte ugifte jenter. Japan falt etter andre verdenskrig, Korea fikk sin uavhengighet, og paret startet en familie. Men freden kom aldri, og ble i stedet avløst av Koreakrigen, krigen mellom nord og sør. Den unge familien på fire flyktet sørover. På veien, mens hun ammet og skiftet bleie på datteren, kom Gwija bort fra mannen og sønnen.

Så gikk sytti år. Sytti år med venting. Gwija er nå en eldre kvinne, og Jina kan ikke slutte å tenke på løftet hun ga moren om å hjelpe med å finne broren sin.

Generasjonen som opplevde Koreakrigen er i ferd med å dø ut. Gjennom denne skarpe, nære og hjerteskjærende tegneserieromanen lærer vi om en spesifikk historisk hendelse, men som likevel er tidløs og universell. Streken er kunstferdig og melankolsk, og historien treffer leseren rett i mellomgulvet.

Omtale

«En hjerteskjærende koreansk krigshistorie. […] Ventetiden inneholder mange mirakler, ikke minst forfatterens penselstrøk, som er vakre og avskrekkende på samme tid. Men fremst blant miraklene er desidert det faktum at uten hennes egen mors utholdenhet og mot, ville ikke boken eksistert overhodet.»
The Guardian

«Dette familieportrettet avslører i hjerteskjærende detalj virkningen av kolonisering og politisk omveltning som skaper ringvirkninger over generasjoner.»
Publishers Weekly

«En bemerkelsesverdig empatisk tour-de-force laget rundt vitnesbyrd fra Gendry-Kims mor og andre koreanere som lengter etter å bli gjenforent med familien i Nord.»
Library Journal