Aktuelt_Reise i Polen

«Blant årets beste»

Alfred Döblins klassiske reiseskildring fra Polen høster ros blant norske kritikere. 

Reise i Polen utkom første gang i 1925. I denne gripende, livlige og tidvis surrealistiske reiseskildringen beskriver forfatter Alfred Döblin sitt møte med den jødiske befolkningen i Polen høsten 1924. Nå kommer den for første gang på norsk, oversatt av Rune R. Moen. 

Med varme og beundring, sylskarp iakttagelsesevne og kritiske skråblikk, skildrer Döblin hverdagsliv, religion og politikk i den unge staten merket av århundrer med konflikt mellom nasjoner og folk – konflikter som fortsatt preger dagens verdensbegivenheter. Og i sin anmeldelse i Klassekampen skriver nettopp Even Teistung at Reise i Polen ikke bare er «en fantastisk bok», men at den også er «blant årets beste – og mest presserende – bøker». Anmelderen påpeker hvor aktuell Döblins reiseskildring er, til tross for at den utkom for nesten 100 år siden, og at boka ikke kan leses uten at tankene sendes til Ukraina og Gaza. 

Erika Fatland kaller boka et «eksentrisk mesterverk» i sin grundige og kunnskapsrike omtale av Reise i Polen i Aftenposten. Fatland løfter frem Döblins anarkistiske og nyskapende litterære stil og Rune R. Moens solide arbeid med oversettelsen: «Forfatteren nekter seg ingenting, til leserens fryd og fortvilelse. Det er fantastisk lesning og samtidig utmattende» og «Moen har halt det hele i land på fortreffelig vis og har til og med klart å overføre forfatterens rike ordforråd til glimrende norsk».

På alle stedene Döblin reiser til, er sporene etter russisk overherredømme fortsatt synlige. Reiseskildringen kretser også i stor grad rundt forfatterens møte med Polens jødiske befolkning før holocaust og utslettelsen av nærmere tre millioner jøder. Fatland trekker i den forbindelse også frem Benjamin Yazdans «innsiktsfulle og inspirerte etterord», hvor han påpeker at «man selvsagt ikke behøver å hekte dagsaktuelle saker på verdenslitteratur som Reise i Polen for at boken skal oppleves som relevant». Likevel gjør man gjerne det, fortsetter Fatland, og: «De hundre årene som er gått siden boken utkom, har paradoksalt nok gjort leseropplevelsen sterkere». Hun omtaler boken som «ubehagelig aktuell» med tanke på Russlands krigføring i Ukraina og Israels bombing av Gazastripen i dag.
 

Reise i Polen er dessverre tom på lager, men det finnes mange eksemplarer ute i butikk, både hos Norli, ARK og Tronsmo. 


 

Les mer 

Jeg vet hvordan ‘historie’ blir lært bort: 
Stormannsgalskap blir koblet med uvitenhet. 
Jeg vet hvordan ‘frihet’ blir lært bort: med 
hat mot naboene. Nasjonal bevissthet, 
nasjonal bevisstløshet.

– Sitat fra boka