Fiskevær. Myre på yttersida

Fiskevær. Myre på yttersida

Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN: 9788253039527
Status: I salg
Utgitt år: 2017
Innbinding: Innbundet

Fiskevær

Myre på yttersida

"Uvanleg god"

Eskil Skjeldal, DAG OG TID

 

Fiskeværene er en unik del av Norges bosettingshistorie. Vinterfisket etter skrei la grunnlag for en fiskeværskultur som er spesielt velutviklet og mangfoldig i området fra Lofoten til Senja. Havner, kaier, mottak, produksjonsbedrifter, boliger og fellesbygninger kan i disse værene leses som redskap for næringa, som en fangstkulturs tilpassing og som fiskerinæringas avtrykk på land. 

Boka følger fiskeværet Myre – i dag den største norske fiskerihavna for skrei og hvitfisk. Stedet speiler nesten uhyggelig tydelig endringer langs den nordnorske kysten de siste hundre åra. Myre er byggetradisjon, iverksatt fiskeripolitikk, distriktspolitikk satt i scene og bygd ideologi. 

Har fiskeværskulturen og steder som Myre ei framtid? Vil stedet overleve som samfunn og autentisk kulturuttrykk eller gradvis bli omdannet og forfalle til et forlatt ruinlandskap – som så mange andre fiskevær i Nord-Norge?

200 illustrasjoner, historiske og egne fotografier som forfatterne har tatt gjennom 40 år, danner ei egen fortelling i teksten.

 

Omtaler

"Sjølv om framstillinga er omfattande og detaljert, er det så mange illustrerande, bilete, kart og reguleringsplanar, at det er lett å sjå korleis utviklinga har vore, og kor raskt ho har  gått. Dette er ei godt kombinert bygde- og fiskerihistorie for etterkrigstida."

Johannes Kleppa, DAGEN

 

"En snill og grundig bok, men med en viss brodd, ofte mellom linjene."

Ole Magnus Rapp, KLASSEKAMPEN

 

"[Forfatterne] er knallgode når de slipper seg løs, spesielt når blikket er rettet mot de små og pussige detaljene. Det er da historien får liv."

Erling Dokk Holm, DAGENS NÆRINGSLIV

 

Forfatter(e):