Farsdag__[1]

Gavetips til far!

Søndag 13. november er det farsdag i Norge.

Vi har i den anledning funnet frem et knippe bøker vi tror fedre i det langstrakte land vil sette pris på. Blant disse nye og gamle romanene og sakprosabøkene finner du noe som passer til nesten enhver smak. God farsdag!
 

WEHRMACHT I NORGE
Torgeir Ekerholt Sæveraas

De over 350 000 Wehrmacht-soldatene preget hverdagen til folk i hele landet under andre verdenskrig. Historiker Torgeir E. Sæveraas gir i denne boken et rikt innblikk i soldatenes liv i Norge, blant annet gjennom dokumenter og brev de skrev hjem. Boka ble en kritikerfavoritt i 2021, og ble nominert til NTNUs litteraturpris i år.
Les mer om boka her

 

BYSANTS' HISTORIE
John Julius Norwich
Oversatt av Kåre A. Lie

Ny utgave av selve storverket om det gamle Bysants! Her fortelles den storslagne, begivenhetsrike og blodige historien om det Bysantiske riket, fra dets begynnelse i år 330 e.Kr., da Konstantin den store flyttet keiserrikets hovedstad fra Roma til en gresk havneby i Lilleasia, Bysants, senere kalt Konstantinopel, og i dag Istanbul. Vi følger historiens første (og lengste) kristne herredømme gjennom århundrers vekst og fremgang, til de siste heroiske dagene da Bysants måtte se seg endelig slått av tyrkerne, i 1453.
Les mer om boka her

 

ALL VERDENS SPRÅK
Sverker Johansson
Oversatt av Tor Tveite

Dette er boka for alle som er nysgjerrige på mylderet av språk på kloden og hvilke mønster som befinner seg bak mylderet. Hvilke likheter og hvilke forskjeller er det mellom språkene i verden? Hvilke språk tales hvor og ikke minst hvorfor?
Les mer om boka her

 

ZEN OG KUNSTEN Å VEDLIKEHOLDE EN MOTORSYKKEL
Robert M. Pirsig
Oversatt av Knut Johansen

Denne internasjonale bestselgeren ble først utgitt på engelsk i 1974. Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel er en filosofisk roman om livskvalitet, og en undersøkelse av verdier. Men også en ærlig beretning om en far og hans elleveårige sønn. Under åpen himmel, og på en gammel, velholdt motorsykkel blir de henvist til seg selv og hverandre.
Les mer om boka her 

 

ANARCHY IN THE UKR
Serhij Zjadan
Oversatt av Dagfinn Foldøy

Anarchy in the UKR er en intens, poetisk road trip gjennom Ukrainas postsovjetiske landskap og nære historie. Romanens forteller har lagt ut på reise for å skrive en bok om anarkismen. Men mer enn å skildre fortidens anarko-kommunistiske helter, ender boka opp med å speile en ukrainsk oppvekst i skyggen av Sovjetstatens fall.
Les mer om boka her

 

TROVERDIGHET I RETTSSALEN
Line Norman Hjorth
Menneskers ytringer er å betrakte som bevis. Men hvorfor forstås noen ytringer som mer troverdige enn andre? Gjennomgående case i Troverdighet i rettssalen er Orderud-saken. Forfatteren analyserer gjennom opptak fra rettssalen i hvilken grad de tiltalte oppfattes som troverdige og hvorfor.
Les mer om boka her

 

HERRENE SENDTE OSS HIT
Elin Anna Labba
Oversatt av Trude Marstein

I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen, den norske staten vil ha utmarka til sine egne. Med det innledes flyttingen av et stort antall samiske familier med reinsflokker. Labba levendegjør sorgen over tapet av det norske havslandet og ikke minst den dype respekten overfor og kjærligheten til naturen.
Les mer om boka her