Grenselosene

Pris:
199.00
ISBN: 9788253042282
Status: I salg
Utgitt år: 2020
Sideantall: 268
Innbinding: Heftet

Grenselosene

Langs hele svenskegrensa bodde det nordmenn som under krigen loset flyktninger gjennom skog, over sjø og fjell, til tryggheten i Sverige. De var menn og kvinner, barn og ungdommer, omtrent tusen i alt. De meldte seg ikke til heltedåd. De var vanlige mennesker som bodde på strategiske steder og forstod at andres liv avhang av dem. Flyktningene var motstandsfolk, tyske desertører, jøder, russere, jugoslaver, polakker, syke, friske, unge, gamle eller gravide. Som grenselos kunne man aldri vite hva som ventet i løpet av turen, som ofte tok flere dager. Alltid med frykten for å bli oppdaget av grensepolitiet, av tyske soldater eller å bli infiltrert av falsk hjemmefront. Det var dødsstraff for å hjelpe flyktninger over grensa. Nervepresset var enormt. Men der andre motstandsfolk ble helter etter krigen, ble losenes innsats hverken anerkjent eller husket.

OMTALE

terningkast_5 liten flat.jpg «Velskrevet og viktig om deler av krigshistorien som ikke har fått den fokus den fortjener.»
Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

terningkast_5 liten flat.jpg «En bok som varmt anbefales for de som er interessert i annen verdenskrig.»
Kristin Selnes, Bookis.no

«I sin bok «Grenselosene» følger Hege Kofstad to grenselos-familier på gårder i Akershus og Trøndelag gjennom krigen. Dette er en veldig tilgjengelig og engasjerende bok, som likevel er solid kildebasert. (…) Kofstad viser at man fint kan forfølge enkeltskjebner og samtidig skrive noe mer enn personalhistorie fordi den store konteksten og det generelle til en viss grad kan forutsettes kjent».
Eivind Tjønneland, Prosa

«Forfatteren har et godt dramaturgisk grep … beskrivelsen av strabasiøse fluktruter og kampen for å overleve – samt fiendens angiveri, landssvik og tortur, gjør sterkt inntrykk.»
Forsvarets forum

«Hege Kofstads bok om noen av grenselosene er på sitt beste et velskrevet og spennende monument over deres innsats. [D]et er i fortellingen Kofstad har sin styrke. Hun har valgt ut noen få familier blant de mange grenseboerne som førte flyktningene trygt fram til Sverige, og er på sitt beste når hun skildrer strabasiøse turer gjennom ugjestmild natur.»
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Historiene om hvordan de ble rekruttert til den livsfarlige trafikken, og om tvilen de følte gjennom årene med aktiv flyktningtrafikk, er sterke. Kofstad får frem hvordan også helter er redde, får problemer med familien og har lyst til å gi opp. […] Som en heder til grenselosenes innsats fungerer historiene hennes godt. Boken kommer etter at så godt som alle de aktive er døde. De hadde fortjent å lese en slik bok, som en takk for innsatsen.»
Gunnar Kagge, Aftenposten

Forfatter(e):