Homer

Pris:
449.00
ISBN: 9788253044569
Status: I salg
Utgitt år: 2024
Innbinding: Innbundet

Homer

En odyssé gjennom diktning og historie

Homer er Europas første dikter. For mange er han også den største. 

De gammelgreske eposene Iliaden og Odysseen ble til for over 2500 år siden. Begge henter stoff fra den ti år lange krigen ved Troja og den gløgge helten Odyssevs’ like lange hjemreise til familien.

Mange har hørt om hovedkarakterene i Homers to epos: Odyssevs, Akillevs, Hektor, Paris, Helena og Agamemnon – og ikke minst de greske gudene som stadig blander seg inn: Zevs, Hera, Atene og Poseidon. Alle disse er sentrale for boken, men du blir også bedre kjent med dikteren Homer og de muntlige sangtradisjonene eposene hans bygger på, hvordan historien om krigen ved Troja forholder seg til den greske bronsealderen – og til slutt, om tekstenes overleveringshistorie fra de ble nedskrevet rundt 700 f.Kr., til de ble utgitt i bokform på slutten av 1400-tallet, og helt opp til våre dager.

Verdenslitteraturen ville vært fattigere uten Iliaden og Odysseen. Vi leser Homer fordi han appellerer til oss og beveger oss, som han har appellert til og beveget så mange generasjoner før oss. Dette er den første norske boken om Homer og diktningen hans på 100 år.

 

Omtale

«Med en nøktern framstilling viser Øivind Andersen hvorfor man bør lese Homer. ... Boka får meg til å ta fram P. Østbyes gjendiktninger fra den tida – og glede meg over rikdommen og kompleksiteten i tekstene. ... Arkeologenes leting etter krigen mot Troja framstår på mange måter forgjeves. Likevel er denne delen av boka engasjerende, i tillegg til selve lesningen av eposene, analysen av Homers retoriske virkemidler.»
Tom Egil Hverven, Klasskampen