John Chadwick: Løsningen av linear B

John Chadwick: Løsningen av linear B

Pris:
249.00
ISBN: 9788253039770
Status: I salg
Utgitt år: 2017
Sideantall: 166
Innbinding: heftet
Oversatt av: Kåre A. Lie
Orginalens tittel: The Decipherment of Linear B
Materiell:

Løsningen av linear B

Skritt for skritt følger vi den unge arkitekten og jagerflygeren Michael Ventris' legendariske dechiffrering av språkgåten linear B fra Kreta.

Historien om hvordan Michael Ventris i 1950-årene løste språkgåten linear B har blitt en legende. Den begynte allerede da den unge språkbegavelsen (som kjøpte sin først bok om de egyptiske hieroglyfene allerede som sjuåring) 14 år gammel overvar et foredrag av gresk-arkeologiens grand old man, Arthur Evans.

Den minoiske høykulturen på Kreta gikk under i 1450 f.Kr. Under de mange utgravingene fant man flere skriftsystemer som ingen klarte å tolke, blant dem linear B. En skriftgåte der både det underliggende språket og skrifttegnene er ukjent, representerer den aller største utfordring. Det var den unge arkitekten og jagerflygeren Ventris' usedvanlige visuelle hukommelse og hans sans for struktur og systematikk, kombinert med kryptologiske metoder foredlet under andre verdenskrig, som gjorde at han til slutt forsto hvilke fonetiske verdier de ulike tegnene hadde, og at det underliggende språket var arkaisk gresk.

Ventris døde ved en tragisk ulykke kort etter, og boka er skrevet av hans kollega og venn, greskeksperten John Chadwick.

 

Forfatter(e):