H.D. Thoreau: Til naturen

H.D. Thoreau: Til naturen

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253038957
Status: I salg
Utgitt år: 2017
Innbinding: in
Oversatt av: Bystad, Erik
Orginalens tittel: Fra: "Walking" og "A Winter Walk"
Materiell:

Til naturen

"Thoreau beskriver en skøytetur i marka rundt der han bodde, som like spennende som en første ferd over polarisen med kaptein Parry eller Franklin. Altså ingen unnskyldning for å sitte hjemme fordi det ikke er snø. Eventyret venter!"

Andrew P. Kroglund, PROSA

Til naturen inneholder to klassiske tekster av forfatteren av Walden. Livet i skogene. Også her handler det om å bruke og nyte naturen, og om kunsten å gå i skogen. I Kunsten å gå (Walking, 1862) inngår livsfilosofiske betraktninger og poetiske naturskildringer. Thoreau utforsker sitt emne som om det også var en reise: Mens han vandrer i skogen, vandrer tankene. Underveis viser han både til Østens tenkere og til pilegrimene; til middelalderens vaganter og romantikkens vandrere. Mennesket er født til å gå, og både kropp og sinn er tjent med den eksersisen fotturen gir, mener han. I En vintervandring (A Winter Walk, 1843) handler det på samme måte om å stemme sitt sinn etter naturen, om kunsten å se det store i det lille og skjønnheten i den rekreerende naturen. Dette inngår også i forfatterens sivilisasjonskritiske program. For ham er naturen en både livgivende og intellektuelt stimulerende kilde til selvstendig tenkning.

 

Etterord av Thure Erik Lund

Illustrasjoner av Einar Sigstad

 

Omtaler

"200 år gamle Henry David Thoreau byr på et overraskende vitalt og barnlig åpent syn på verden og naturen."

Turid Larsen, DAGSAVISEN

 

"Thoreau var sannsynligvis på noen vis en sær einstøing og må, som alle, ha hatt sine egne indre demoner å slite med. Men han klarte å styre sine grublerier, fantasier og tanker inn i berørende litteratur. Få av oss kan kombinere Thoreaus naturglede, naturinnsikt, generelle kunnskap, sivilisasjonskritikk og poetiske kraft. Men det er viktig å huske at den intellektuelle Thoreau ikke var noen «villmann» som dro Canada på tvers. Han elsket mest sine vandringer i sivilisasjonens nærhet. I sitt nærmiljø. Det var denne vekselvirkningen mellom det som omkranset byen, og bylivet som gjorde ham til det sansende mennesket han må ha vært."

Andrew P. Kroglund, PROSA

 

"Vi trenger en Henry David Thoreau for det 21. århundret."

Per Espen Stoknes, MORGENBLADET

 

"Henry D. Thoreaus lengsel etter autentiske naturopplevelser opptrer i vekselvirkning med en slags kapitalisme, med tilhørende frihetstrang, som tilsynelatende gjør det mulig å leve uten materielle bekymringer."

Tom Egil Hverven, KLASSEKAMPEN

 

Forfatter(e):