Wehrmacht i Norge pocket

Pris:
229.00
ISBN: 9788253043081
Status: I salg
Utgitt år: 2022
Innbinding: Heftet

Wehrmacht i Norge

På vakt i krigens skjebnesone

Vinner av NTNUs litteraturpris 2022

Adolf Hitler mente at Norge ville være «krigens skjebnesone», hvor avgjørende slag ville stå. Norge ble derfor det tyskokkuperte landet med flest soldater per innbygger under den andre verdenskrig. De over 350 000 Wehrmacht-soldatene preget hverdagen til folk i hele landet.

Soldatens bevæpnede nærvær var skremmende, men også hverdagslig og uunngåelig, med tabubelagte møtepunkter. Historiker
Torgeir E. Sæveraas gir i denne boken et rikt innblikk i soldatenes liv i Norge, blant annet gjennom dokumenter og brev de skrev hjem. Slik tegnes et levende bilde av livet i et okkupert Norge, med de avtrykk Wehrmacht-soldatene satte i landet – i samfunnet, i befolkningen, og til og med i naturen.

 

Omtale

Blant årets beste bøker 2021
Dagbladet
Morgenbladet
Adresseavisen
Vårt Land
Klassekampen

 

terningkast_6 liten flat.png «Trass i det sterke militære nærværet i Norge, er det skrive lite om livet til Wehrmacht-soldatane her i landet. Den mangelen har Torgeir E. Sæveraas gjort ein formidabel innsats for å retta opp. 'Wehrmacht i Norge' er rett og slett eit imponerande stykke krigshistorie … Og han skriv drivande godt. Til tider er boka spennande som ein god krigsroman.»
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad
Les resten av anmeldelsen her

terningkast_6 liten flat.png «Historiker Torgeir Sæveraas kullkaster bildet av tyske soldater i krigens Norge … Blant årets bøker om annen verdenskrig i Norge, er ‘Wehrmacht’ desidert det verket som inneholder mest nytt og hittil ukjent stoff.»
Arne Dvergsdal, Dagbladet
Les resten av anmeldelsen her

terningkast_6 liten flat.png «Sæveraas har med sitt skarpe blikk, gode penn og meget grundige arbeid virkelig åpna nye dører … ‘Wehrmacht i Norge’ bør bli obligatorisk lesning for stadig nye generasjoner.»
Tor Hammerø, Nettavisen
Les resten av anmeldelsen her

«En banebrytende bok om Wehrmacht i Norge ... [Sæveraas] besitter evnen til å grave dypt og lenge i arkivene samtidig som han klarer å formidle funnene på en sjeldent klar og leseverdig måte. Derfor er dette blitt en svært god bok, som til tross for tykkelsen bør få et stort nedslagsfelt … Årets bok markerer Sæveraas som en av de viktigste av dagens forfattere med krigen som spesiale i Norge.»
Per E. Hem, Morgenbladet

«... en kompetent, velskrevet og viktig bok ... Når Torgeir E. Sæveraas får fram den enkelte soldats livsverden, gjør det sterkt inntrykk og er et nytt bidrag til krigshistorien.»
Geir Pollen, Klassekampen

«Blant de mange nye bøker om andre verdenskrig er det en bok som tydelig skiller seg ut fra mengden. Det er historien om Wehrmacht i Norge av Torgeir E. Sæveraas. Han fremstår som en førsteklasses historieformidler … Han bygger på et omfattende kildemateriale som ikke tidligere har vært nyttet av norske historikere … Wehrmacht i Norge er et pionerarbeid og dessuten en stor arbeidspresentasjon når en tenker på det fysiske og formelt ofte vanskelig tilgjengelige materialet som forfatteren har måttet ordne og utnytte … Sæveraas har en fortellerstemme som bærer, og en narrativ kraft … Les selv. Her er boken du ikke blir ferdig med etter første gangs gjennomlesning.»
Sven-Erik Grieg-Smith, Norges Forsvar

Forfatter(e):