Stay behind_forside

Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN: 9788253043913
Status: I salg
Utgitt år: 2023
Innbinding: Innbundet

Stay Behind, bind I

Forsvarets hemmelige militæravdeling 1946-1990

Først i 1978 da politiet avslørte et stort våpenlager hjemme hos en skipsreder i Oslo, ble det kjent at det under den kalde krigen var blitt bygd opp et hemmelig okkupasjonsforsvar i Norge i samarbeid med USA og Storbritannia. Frykten for en sovjetisk invasjon var bakgrunnen for at nordmenn ble rekruttert til militæravdelingen Stay Behind (SB), som skulle drive med evakuering, etterretning og sabotasje bak fiendens linjer i tilfelle okkupasjon. Forfatterne viser hvordan den hemmelige militæravdelingen var tuftet på erfaringene fra Milorg, Kompani Linge, Shetlandsgjengen og etterretningsorganisasjonene XU og 830 S.

Stay Behind bind 1 er basert på avgraderte militære dokumenter og intervjuer med tidligere SB-agenter, familiemedlemmer og SB-ledere og gir en detaljert innsikt i bakgrunnen for militæravdelingen og hvordan den ble bygd opp og drevet under den kalde krigen. Boka viser en rekke ukjente sider ved Stay Behind – som støtte til trafikken med U-2-fly og de hasardiøse øvelsene med offensive flyoperasjoner mot Sovjet i bl.a. Nord-Norge.
 

Omtale

terningkast_5 liten flat.jpg «Det er skrevet en rekke bøker om Stay Behind, men ingen er på langt nær så gjennomarbeidet, omfattende og full av overraskelser som denne.»
Simen Ingemundsen, Randaberg24

«Dette er interessert lesestoff for enhver som er opptatt av Norge og forsvaret av Norge, men også av andre som vil vite mer om hva som foregikk ‘bak dørene’. For den som tror på åpenhet – og hvem gjør ikke det – er bind I et funn. Bind II sees frem til med den aller største spenning. Det er godt gjort å skrive en bok av det omfang forfatterne har gjort. Det krever studier, undersøkelser og innsikt langt ut over det en kan forvente.»
Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no

«Dette er en meget interessant bok, kanskje litt for de spesielt interesserte, men den er absolutt leseverdig. Mange illustrerende og historiske bilder underbygger innholdet.»
Einar Holst Clausen, Offisersbladet

 

Les utdrag